Як налагодити складську логістику: 3 уроки від Генрі Форда

Не зважаючи на те, що автомобільний концерн «Форд» був заснований на початку 20 сторіччя, він і сьогодні є одним з найбільш відомих і прибуткових у власній сфері. Але такий надзвичайний успіх був би неможливий без самої персони Генрі Форда – підприємця та винахідника. Форд завжди приділяв особливу увагу логістичним питанням, як одній з основ розвитку компанії. Внаслідок цього у питанні організації логістики у американського легендарного підприємця точно є чому повчитися.

Урок перший: приділяйте увагу запасам на складі

В основі ведення справ Генрі Форда завжди стояв принцип раціоналізації логістичного ланцюжка. Будь-які завдання у сфері складської логістики мають вирішуватись швидко, якісно, дешево та без погіршення загальної якості обслуговування. В той час, коли компанія «Форд» лише починала розвиватись, логістика розглядалась виключно в площині транспортування та зберігання товару. Генрі Форд змінив правила гри.

Згодом в автобіографії підприємець закцентує увагу на тому, наскільки важливий безперебійний рух деталей та сировини на лінії заводу з подальшою реалізацією готових автомобілів у найкоротші строки. Форд вважав, що матеріали не мають занадто довго зберігатись на складі, так само, як і кінцевий продукт у вигляді автомобілів. Однак не потрібно забувати й про буферні запаси усього необхідного на випадок форс-мажорних обставин. Якщо ланцюжки постачання на певний час порушаться, запас дозволить уникнути простоювання.

Урок другий: грамотне використання ресурсної бази

Як ефективно підвищити прибутковість компанії, але водночас знизити витрати? Звісно ж, оптимізувати робочі процеси. Цю ідею Генрі Форд також максимально блискуче реалізував в своїй професійній царині. Перші автомобілі були вкрай дорогими і їх випуск був довгою справою. Тоді підприємець вирішив створити авто, що буде доступним практично кожному. Він розділив побудову транспортних засобів на етапи, закріпив кожен з них за конкретним робітником, чим поставив процес конструювання нових автомобілів на потік.

Ще одним оптимізаційним рішенням з метою здешевлення виробництва було фарбування автомобілів виключно в чорний колір. Це рішення також вплинуло на масштабування підприємства. Згодом ідеї з оптимізації були підхоплені Таїті Оно, керівником Toyota Motor Corporation. Він сформулював наступні принципи організації логістики:

  • раціональне використання простору;
  • скорочення трудових і часових витрат в ході переміщення продукції у межах приміщення;
  • заохочення ініціатив співробітників;
  • вдосконалення процесів роботи на складі.

Урок третій: вмійте делегувати повноваження

Іноді з помилок видатних людей можна навчитись навіть більшого, ніж з успішних рішень. Помилкою Генрі Форда, що й привела до витіснення з ринку в подальшому автоконцерна Ford компанією General Motors було бажання самостійно контролювати абсолютно кожен аспект роботи компанії. Форд самостійно їздив на кожну шахту з видобутку вугілля та залізної руди, особисто перевіряв, як працюють механізми та власноруч перевіряв кінцевий результат. На противагу цьому, Альфред Слоан-мл., голова GM, просто делегував другорядні завдання на аутсорс. Як показав час, в реаліях мінливого ринку, подібний підхід є завжди більш виграшним. Згодом навіть сам Форд взяв його на озброєння.

Історія видатного підприємця може навчити багатьом важливим речам. Але одним з найважливіших уроків є не винаходження принципово нових методів, а оптимізація вже працюючих процесів.

 

 

Залишились питання?

Заповніть форму і ми зателефонуємо Вам найближчим часом