Класи складських приміщень: характеристики й відмінності

sklad

В діяльності будь-якого підприємства важливою складовою логістичної системи завжди буде залишатись складське приміщення. Для компаній, що займаються комерційною діяльністю або роботою з товарами, наявність власного складу є необхідністю, а не примхою. У будь-якому випадку, перед тим, як будувати чи брати в оренду складське приміщення, потрібне розуміння того, які є різновиди таких будівель і яка з них підійде у конкретному випадку.

Що таке склад і його функції

Склад є будівлею, сегментом території або симбіозом цих обох речей, що використовується для зберігання вантажів та надання комплексу послуг, пов’язаного з цим. Склади використовуються рітейлом, оптовиками, логістиками, транспортними компаніями та іншими підприємствами в суміжних сферах. Основне призначення складського приміщення полягає у концентрації та збереженні запасів вантажу та оперативності у виконанні замовлень від споживачів. Перелік основних функцій складу виглядає наступним чином:

  • переформатування матеріальних потоків;
  • зберігання вантажів;
  • зменшення витрат на транспортування;
  • складські послуги;
  • розвантаження товару;
  • завантаження товару;
  • приймання товару та оцінка якості;
  • пакування й маркування товару.

Якими бувають складські приміщення

Однією з найбільш універсальних класифікацій складів є поділ, розроблений брокерською конторою Knight Frank. Вона виглядає наступним чином:

  1. A+. Справжній люкс серед усіх різновидів складських приміщень. Об’єкт будується спеціально для логістичних потреб з високоякісних матеріалів. Побудова складу відбувається на місці з вигідною транспортною розв’язкою. Підлога додатково бетонується, щоб запобігти зношенню в результаті обороту вантажів. Висота стелі має складати не менше 13 метрів.
  2. А. Згідно до своїх організаційних характеристик подібні складські приміщення практично не відрізняються від А+. Відмінність полягає у висоті стель, яка для складів цієї категорії повинна бути не нижче 10 метрів.
  3. B+. До даної категорії відносяться й ті приміщення, які не будувались спеціально під логістичні потреби, а були переконструйовані під них. Висота стель для них має складати не менше 8 метрів, що накладає потребу ретельно підбирати обладнання.
  4. Ця категорія складається виключно зі старих будівель, що зазнали реконструкції під логістичні задачі. Часто складаються з декількох поверхів, що змушує обладнувати приміщення вантажними ліфтами. Мінімальна висота стелі – 6 метрів.
  5. До цієї категорії відносяться будівлі, що на початковому етапі експлуатації не використовувались у якості складських приміщень. Вони перероблюються із робітничих цехів або ангарів. Мінімальна висота стелі – 4 метри.
  6. Даний різновид будівель взагалі не пристосований під складські потреби. До них також відносяться колишні ангари та цехи. Модернізація та встановлення спеціального обладнання для ручної регуляції умов зберігання вантажів в даному випадку є недоцільним. Внаслідок цього склади категорії D підходять лише для зберігання товарів, що не потребують особливих умов збереження.

Як обрати собі складське приміщення

Вибір конкретного складу залежить від багатьох факторів, в тому числі й від специфіки роботи компанії. Приміром, складські приміщення категорій А та А+ можуть використовуватись для зберігання надчутливої електроніки та ліків, а В і В+ підійдуть для зберігання харчових продуктів і техніки. С-склади підійдуть для товарів непродовольчого характеру, а D – для короткочасного зберігання с/г продукції, текстилю чи запчастин.

 

 

 

Залишились питання?

Заповніть форму і ми зателефонуємо Вам найближчим часом