Контрактна логістика: що це таке і кому вона вигідна?

Контрактная логистика

Будь-яка бізнес-структура завжди націлена на максимальну оптимізацію витрат та підвищення ефективності роботи. Але збільшення автопарку, утримання складу та навчання додаткового персоналу – це завжди інвестиції, що мають відповідати бюджету компанії. Крім того, подібні способи оптимізації власної логістики потребують цілковитого розуміння того, як їх організувати максимально ефективно. У такому разі, якщо бізнес не хоче інвестувати в розбудову власної логістичної структури, оптимальним рішенням може стати передача логістичних елементів на аутсорс. В цьому і є сутність так званої контрактної логістики.

Що таке контрактна логістика?

Контрактна логістика також відома, як Third-party logistics або 3PL – логістика, це передача сторонній організації управління питаннями контролю над матеріальними потоками. Спеціалізована компанія, якій і делегуються логістичні питання, зазвичай надає цілий комплекс послуг подібного характеру. До них відносяться зберігання вантажу, його транспортування, митне оформлення, підбір транспорту та формування логістичних маршрутів. Для забезпечення повного комплексу послуг компанія має власну інфраструктуру зі складів, необхідного обладнання для їхньої роботи, автопарку та потрібного програмного забезпечення.

Які переваги має контрактна логістика

Одним з найбільших плюсів від делегування логістичних питань на аутсорс є, безумовно, економія ресурсів. Заощаджуються не лише потенційні кошти на утримання власної логістичної структури, але й час. Втім, є й інші переваги:

  1. Перспектива для масштабування бізнесу. Коли компанія позбавлена необхідності самостійно опікуватись питаннями логістики, вона може зосередитись на більш пріоритетних аспектах своєї професійної діяльності, наприклад, на маркетингу. Контракт на логістичні послуги автоматично вирішує велику кількість потенційних завдань.
  2. Комплексність підходу до питань логістики. Повний контроль над питаннями транспортування товару, дає змогу для паралельної організації процесів та комбінування їх один із одним. Це безпосередньо підвищує швидкість доставки товару до кінцевого споживача.
  3. Підвищення якості сервісу. Крім вирішення логістичних аспектів, окремі компанії також пропонують власні послуги по роботі з клієнтами. Подібний підхід дає змогу розвантажити свій час та отримати якісну взаємодію зі споживачами. А це, в свою чергу, не може не відобразитися позитивно на репутації бізнесу.

Коли контрактна логістика може бути невигідною управлінським рішенням

Далеко не кожна бізнес-структура потребує залучення окремої аутсорсингової компанії. Якщо власна логістична система не потребує занадто складних операцій або ж компанія продає власний товар по одним і тим самим каналам збуту, робота зі сторонньою організацію буде економічно недоцільною. В таких ситуаціях матимуть сенс інвестиції у власну логістику. Це дасть змогу самостійно контролювати аспекти транспортування та зберігання товару.

Тож чи робити перехід на аутсорсингову логістичну систему? Кожна компанія має зробити для себе самостійні висновки у цьому питанні. Варто пам’ятати, що дана галузь в Україні лише набуває розвитку, а отже, кількість провайдерів є обмеженою. Тим не менш, контрактна логістика може стати прекрасним рішенням для щойно відкритої компанії, яка хоче зекономити свій час на розбудову власної логістичної системи. 

 

Залишились питання?

Заповніть форму і ми зателефонуємо Вам найближчим часом